22 września, 2023

ma Gicology

Moc tematów

chleb bananowy

Poznaj chlebek bananowy

Chlebek bananowy to znakomita propozycja na śniadanie, podwieczorek lub lekką kolację. Charakteryzuje się miękką i wilgotną strukturą. Jest niezwykle aromatyczne i bardzo szybko znika z talerza.

Historia chlebka bananowego

„Banana bread” swoją popularność rozpoczął w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze przepisy pojawiły się już w latach 30. XX wieku. Najstarszy przepis znajdziemy w książce marki Pillsbury Balanced Recipes Cookbook z 1933 roku. Mimo iż powodzenie bananów rosło to początkowo receptura chlebków była uboga. Amerykanie podają swoją propozycję jako dodatek do kawy i herbaty, a nawet opiekają  go w tosterze i smarują masłem.

Zalety chlebka bananowego

Znaczącym plusem „Banana Bread” jest ogromna odstępczość  najważniejszego składnika – bananów. Owoce te znajdziemy w sklepie przez cały rok dlatego naszą przekąską możemy się cieszyć zawsze. Banany są głównym źródłem potasu, dzięki czemu zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu. Chlebek jest dość szybki w przygotowaniu, a jeśli zrobimy go za dużo to może być zamrożony przez dłuższy czas. Natomiast jeśli został nam suchy chlebek to zamiast wyrzucać możemy zrobić z niego tosty francuskie.
Jest również idealną propozycją dla osób będących na diecie bezjajecznej. Mocno dojrzałe banany, które zapewniają lepkość, z powodzeniem zastąpią jajka. Smak „Banana Bread” możemy indywidualnie wzbogacać dodając ulubione dodatki i składniki, które poprawią smak oraz podniosą wartość odżywczą naszego chlebka. Do pieczenia oprócz keksówki możemy użyć również foremek na muffinki.

Czy chlebek bananowy jest fit?

W oryginalnym przepisie „Banana Bread” znajdziemy dużo cukru przez co chlebek zaliczymy przede wszystkim do słodyczy. Jednak jeśli dodamy więcej dojrzałych bananów lub gorzkiej czekolady nasza przekąska będzie miała zdecydowanie mniej kalorii. Jeśli jesteśmy na diecie to pamiętajmy, że sam cukier możemy zastąpić np. erytrolem. Wybierzmy również zdrowsze dodatki do chlebka. Np. zamiast dżemu czy kremu czekoladowego postawmy na jogurt naturalny i owoce.

Przepis na prosty chlebek bananowy

Krok 1. Przygotuj następujące składniki

  • 3-4 dojrzałe banany,
  • 1 duże jajko,
  • łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • szczyptę soli,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 75 gramów roztopionego masła,
  • 5 szklanki cukru

Krok 2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Krok 3. Przesiej mąkę i sodę oczyszczoną. Dodaj sól.

Krok 4. Rozgnieć banany widelcem (Powinno być około 1.5 szklanki rozgniecionych owoców)

Krok 5. Rozgniecione banany połącz z roztopionym masłem i wymieszaj.

Krok 6. Dodaj cukier, roztrzepane jajko, mąkę wymieszaną z sodą i solą.

Krok 7. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby się połączyły. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż budyń.

Krok 8. Wysmaruj masłem i oprósz mąką keksówkę.

Krok 9. Przełóż ciasto do keksówki (najlepiej 9/25 cm) i piecz w rozgrzanym piekarniku (na środkowej półce z opcją pieczenia góra – dół) przed 50 – 60 minut. Aby sprawdzić czy ciasto jest już dobre można wbić drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy oznacza to, że chlebek jest już gotowy.

Krok 10. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Smacznego!